7 januari 2014
Bij de eerste woonboten aan het begin van de Vechtdijk zijn de baggerwerkzaamheden in volle gang. Duwboten met bakken varen af en aan om het slib af te voeren.
6 januari 2014
Vanochtend was merkbaar dat de baggerwerkzaamheden gestart zijn. In het donker kwam het eerste werkschip voorbij, direct gevolgd door een duwboot met bak.
3 januari 2014
Eerder werd door de gemeente als voorbeeld een afmeersysteem genoemd zoals dat toegepast is bij de arken aan het Zandpad. Deze constructies (zie foto’s) zijn echter niet degelijk genoeg. Nu zijn er keuzemogelijkheden die van betere kwaliteit zullen zijn.
1 januari 2014
Al lange tijd wordt gebaggerd in de Vecht, uit de rivier wordt een grote hoeveelheid vervuild slib verwijderd. Dit wordt geregeld door Waternet, voor het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Met als slogan “Vecht voor de toekomst” wordt zo’n 2,5 miljoen m3 vervuilde bagger afgevoerd.
Volgens planning zal in de tweede week van januari 2014 gestart worden met het baggeren van het deel van de Vecht in de gemeente Utrecht, gedurende een periode van enkele maanden. In dezelfde periode zal tegelijk met het baggeren een deel van de beschoeiing vervangen worden, waarvoor de gemeente zal zorgen.
Het is een omvangrijk project, dat nogal wat gevolgen heeft voor de bewoners. Voor het vervangen van de beschoeiing is het nodig dat de woonboten tijdelijk van hun ligplaatsen weg gaan. De oude houten beschoeiing zal verwijderd worden en vervangen door kunststof profieldelen.
Een eerste groep van circa acht woonboten zal vermoedelijk in februari 2014 verplaatst worden naar een locatie aan het begin van de Vechtdijk. Daar worden tijdelijke ligplaatsen gesitueerd, waar zo’n tien woonboten tegelijk kunnen liggen.
Er is toegezegd dat alle voorzieningen aanwezig zullen zijn, zoals elektriciteit, gas, water en internet. Ook zullen voorzieningen getroffen worden voor aansluiting op de riolering of een andere vorm van de afvoer en verwerking van afvalwater. De locatie zal afgesloten kunnen worden (met sleutels voor de bewoners), er komt een parkeermogelijkheid en eigendommen die in de tuinen aanwezig zijn kunnen in mini-zeecontainers geplaatst worden.
De langs de Vechtdijk circa veertig aanwezige woonboten zullen tijdens het vervangen groepsgewijs van hun ligplaatsen verplaatst worden naar de tijdelijke locatie, waar ze circa twee weken zullen blijven. Ook bij enkele woonboten aan de overzijde van de Vecht, aan de Fortlaan, zal dat het geval zijn.
Aanwezige vlonders, toegangsbruggen en dergelijke zullen door de aannemer verwijderd worden. Na afloop zal alles in oude staat terug gebracht worden. Bovendien mogen bestaande afmeervoorzieningen niet meer gebruikt worden, indien palen achter of in de oude beschoeiing aanwezig waren. De gemeente zorgt voor nieuwe stalen palen die in het water voor de beschoeiing geplaatst worden. Naar keuze van de eigenaren kunnen de woonboten met stangen of met beugels daaraan afgemeerd worden.
Voor het vervangen van de beschoeiing is het nodig dat tot circa een meter achter de oude beschoeiing de grond weg gegraven wordt. Het zal een kaalslag worden, de bomen die in de weg staan zullen verwijderd worden.
Ook wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om de aansluitingen van de riolering te vervangen. De oude situatie heeft inmiddels nadelen, de keerkleppen lekken en de aansluitpunten zijn vaak niet of nauwelijks bereikbaar. Sommige woonboten hebben nog de gasmeters aan boord, die zullen verplaatst worden naar kasten op de oever.